ANBI Nederlands English

www.facebook.com/cmsfnijmegen:

CMSF Logo
CMSF titel
De Oprichter

Kon ruilde zijn AK-47 in voor een pen

Het idee voor CMSF is ontstaan bij voormalig kindsoldaat Kon Kelei. Kon is geboren in Zuid-Soedan en werd al op vierjarige leeftijd meegenomen door de Sudan’s People Liberation Army (SPLA). Kon is op tienjarige leeftijd aan het leven als kindsoldaat ontsnapt en is vervolgens in de Soedanese hoofdstad Khartoum een opleiding gaan volgen. Uiteindelijk is hij in het jaar 2000 als bootvluchteling de Rotterdamse haven binnengekomen. Aanvankelijk dacht hij dat hij zich in Engeland bevond, maar als groot voetballiefhebber merkte hij al gauw een poster op waarop Edgar Davids stond afgebeeld. Kon besefte zich toen dat hij zich in Nederland bevond.

In Nederland is Kon, na het behalen van zijn middelbare schooldiploma, in 2005 begonnen aan zijn rechtenstudie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens zijn studie heeft Kon niet stilgezeten. Hij is namelijk vaste voorlichter voor War Child, mede-oprichter van het door de Verenigde Naties ondersteunde Network of Young People Affected by War (NYPAW) en hij is regelmatig op televisie te zien als acteur. In 2009 bracht hij een bijzonder bezoek aan Paus Benedictus in Rome en sprak hij de Verenigde Naties toe in New York. Daarnaast speelde hij een rol in de film ‘Wit Licht’, waarover hij sprak met onder andere prinses Maxima. Voor deze film mocht hij in mei 2009 ook nog eens naar het prestigieuze Filmfestival in Cannes. Als klap op de vuurpijl ontving Kon tevens de studentenonderscheiding van de Radboud Universiteit. In januari 2010, slechts tien jaar nadat hij in Nederland aankwam, studeerde Kon af in de Master Internationaal en Europees Recht.

Kon komt in actie!

Daarnaast heeft Kon in 2005 zijn eigen stichting opgericht: CMSF, met als primaire doelstelling middelbaar onderwijs in zijn geboorteplaats Cuey Machar mogelijk te maken. Tijdens een bezoek aan Soedan in 2006 sprak Kon met gewapende kinderen op straat. Kon vertelde ze dat ze de wapens moesten neerleggen en veel beter naar school konden gaan. De kinderen trokken hun schouders op en reageerden: ‘naar welke school dan?’. Kon realiseerde zich dat het volgen van middelbaar onderwijs voor vele jongeren in Zuid-Soedan geen vanzelfsprekendheid is en dat er kinderen na het basisonderwijs een gat ontstaat. Ze kunnen niet werken en niet naar school. Het enige wat ze kennen is geweld en velen sluiten zich dan ook bij het (Zuid-)Soedanese leger aan. Hulporganisaties doen veel te weinig om voor deze kinderen een goed alternatief te bieden, in de vorm van onderwijs.

Kon trekt zich het lot van zijn jeugdige landgenoten erg aan en heeft daarom, vrijwel direct nadat het vredesakkoord was ondertekend, besloten CMSF op te richten om middelbaar onderwijs voor zowel jongens als meisjes in de regio Bor mogelijk te maken. De keuze voor middelbaar onderwijs is dus bewust en is in overleg met de gemeenschap in Cuey Machar gemaakt. Kon weet als geen ander hoe belangrijk het wapen ‘onderwijs’ is in de strijd tegen armoede en onwetendheid. Kon: ‘Een goed geschoolde burger weet wat de overheid aan het doen is. Een goed geschoolde burger is in staat om op een vreedzame wijze alternatieve oplossingen aan te dragen. Een goed geschoolde burger is in staat een onderneming te beginnen en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een land’. Kon vervolgt: ‘Ik zeg altijd tegen de mensen in Soedan dat wij in Nederland 16 miljoen presidenten hebben. In Soedan zijn dat er helaas nog veel te weinig… Middelbaar en hoger onderwijs kan het verstand activeren en van volgzame en bijgelovige mensen ontwikkelde, zelfstandige en rationeel denkende burgers maken. De parallel met de Verlichting, waar wij in Europa een groot deel van onze welvaart aan te danken hebben, is gemakkelijk te trekken’.

Onderwijs heeft Kon gevormd tot wie hij nu is, tot een jurist die zijn AK-47 daadwerkelijk heeft weten in ruilen voor een pen.

 
 
 

CMSF Steunen?

Doneer nu!

Doneren vanuit het buitenland?
Klik hier!

IBAN:
NL73INGB0000962401


 
 

Sponsoren: NCDO | War Child | Impulsis | Eureko Achmea | Share 4 more | Stichting Casterenshoeve | Awakenings